žinčica

23.02.2012 08:35
nápoj vyrábaný ohriatím srvátky z ovčieho mlieka. Vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe tradičných ovčích syrov – hrudkového syra, oštiepkov a pareníc. Srvátka sa po precedení zohrieva, pričom sa obsah zráža. Vyzrážaná hmota sa zberá varechou do putery, súčasne sa priberá aj primerané množstvo ostatnej tekutiny – zvárnice. Zmes sa mieša a zároveň sa rýchlo ochladzuje. Takto spracovaná sladká žinčica je pri pití hladká, slanej plnej chuti. Sladká žinčica je východiskovou surovinou na výrobu kyslej žinčice, ktorá sa vyrába v sudoch pomalým dlhodobým kvasením so smotanovou kultúrou, pričom sa priebežne do suda dolievajú ďalšie podiely sladkej žinčice. Kyslá žinčica je mimoriadne osviežujúci nápoj najmä v letných horúčavách.

Späť