Archív článkov
-
želé
cukrovinky, ktoré svojou konzistenciou pripomínajú tuhý rôsol. Pripravujú sa zvyčajne z ovocnej zložky, cukru, rôsolujúcich prísad a farbív. Bývajú obalené v cukre.
-
zabaglione
delikátny sladký krém pripravený šľahaním vaječných žĺtkov s vínom a cukrom nad parou. Namiesto vajec možno použiť aj šľahačkovú smotanu. Zabaglione sa zvyčajne pripravuje čerstvé tesne pred servírovaním, hoci sú známe aj recepty na mrazené verzie. Teplý krém sa podáva ako ľahký dezert, prípadne...
-
zahtar
obľúbená koreninová zmes, ktorou sa v severnej Afrike a Turecku dochucujú mäsité a zeleninové jedlá. Pozostáva za sezamových semienok, tmavočervených drvených bobúľ známych pod názvom „sumah“ a tymiánu. Zahtar zmiešaný s olejom sa používa na natieranie arabského chleba.
-
wafle
chrumkavé koláčiky s povrchom podobným medovému plástu sa pečú z cesta podobného lievancovému. Podávajú sa zvyčajne ako súčasť raňajok alebo ako múčnik s ovocím, poliate medom alebo javorovým sirupom a ozdobené šľahačkou.
-
wakame
morské riasy zelenej alebo hnedej farby, ktoré sa u nás dajú kúpiť iba sušené. Obsahujú mimoriadne veľa minerálov a stopových prvkov. Wakame nabobtnané v teplej vode, opláchnuté a nadrobno pokrájané môžeme pridávať do zeleninových šalátov, ryže i polievok.
-
Worcesterova omáčka
tmavohnedá tekutina charakteristickej sladko kyslej a mierne pálivej chuti, ktorá sa používa na dochucovanie mäsa, gulášov, mäsových paštét, omáčok a polievok. Je tiež neodmysliteľnou súčasťou koktailu Krvavá Mary. Recept na výrobu Worcesterovej omáčky priviezol z Indie lord Sandys a od roku 1873...
-
vajahit
práškový výrobok, pozostávajúci zo sójovej bielkoviny, kukuričnej múky a sušenej srvátky, ktorý pri varení a pečení môže nahradiť vajce. Ak potrebujeme nahradiť žĺtok, vyšľaháme jednu polievkovú lyžicu Vajahitu s 20ml vody, ak nahrádzame celé vajce, použijeme dvojnásobné množstvo vody. Vajahit je...
-
vichyssoise
hustá krémová polievka pripravená zo zemiakov, póru a smotany. Podáva sa zvyčajne vychladená a bohato ozdobená nasekanou pažítkou.
-
vinaigrette
populárna francúzska šalátová zálievka, ktorá sa používa hlavne na listové šaláty a na za studena podávané zeleninové, rybacie a mäsové jedlá. Pozostáva z troch dielov kvalitného olivového oleja, jedného dielu octu alebo citrónovej šťavy, soli a čierneho korenia. Okrem týchto základných surovín sa...
-
umeboshi
vínovočervené sušené slivky typickej slano kyslastej chuti, ktoré sú veľmi cenené najmä v japonskej kuchyni - nielen ako vyhľadávaná korenina, ale najmä ako liečivý prostriedok pri tráviacich či metabolických poruchách. Nezrelé slivky sa najprv niekoľko dní sušia na slnku a ponechajú sa vystavené...