Archív článkov
-
Fytochemikálie chránia naše zdravie
V ostatných rokoch bolo vo svete publikovaných viac ako stodvadsať rozsiahlych vedeckých štúdií potvrdzujúcich, že strava bohatá na ovocie, zeleninu, strukoviny a celozrnné obilniny veľmi účinne chráni svojich konzumentov pred väčšinou tzv. civilizačných ochorení. Zdá sa však, že to nie je len...
-
Čo všetko nám ponúka sója
Kolískou sóje je Čína. Prvé písomné zmienky o jej pestovaní sú staré takmer 5000 rokov. V ľudnatých provinciách severnej Číny nebol dostatok pastvín ani ornej pôdy a tak sa nenáročná sója stala ideálnym zdrojom bielkovín. Vynaliezaví kuchári začali zo sóje vyrábať „mlieko“, „syr“ a mnoho...
-
Zdravie ukryté v naklíčených semenách
Nie je to náhoda, že práve v predjarí šarapatí v mnohých rodinách chrípka, angína či prechladnutie. Ľudský organizmus je už v tomto období oslabený a vyčerpaný nielen dlhotrvajúcim sychravým počasím, ale aj nedostatkom čerstvých potravín, ktoré sú zdrojom vitamínov, minerálov a enzýmov v ich...
-
Aby sa nám v lete vyhli črevné problémy
Potraviny bývajú často vektorom prenosu patogénnych baktérií, vírusov a parazitov, ktoré môžu spôsobiť závažné infekčné ochorenia ľudí, prejavujúce sa okrem iného aj hnačkami. Najčastejšou príčinou alimentárnych nákaz býva surové alebo tepelne nedostatočne upravené mäso, mäsové výrobky, mäsové...
-
žuvačka
cukrovinka s veľmi dlhou históriou - už starovekí Mayovia a Indiáni žuvali živice rozličných stromov. Neskôr boli v obľube ochutené vosky. Od roku 1871 sa žuvačky vyrábajú z osladených a rozlične aromatizovaných latexov, pričom chute žuvačiek sa v súčasnosti pohybujú od sladkých až po pálivé. Na...
-
žerucha
rastlina bohatá na železo, kyselinu listovú, vápnik, meď, vitamín c a viaceré ďalšie antioxidanty. Konzumácia surovej žeruchy, ktorá sa dá pestovať aj bez pôdy na tácke vystlanej vatou, sa odporúča ako prevencia anémie a paradentózy. Žerucha prečisťuje krv, stimuluje činnosť pečene, pankreasu a...
-
žervé
druh prírodného tvarohového syra, ktorý má veľmi jemnú chuť a vôňu. Môže sa konzumovať na slano (s chlebom, bylinkami, cesnakom, zeleninou či orechmi), ale i na sladko s ovocím. Žervé je vhodné aj na prípravu nátierok, krémov a pien, uplatní sa aj pri príprave gratinovaných a zapekaných pokrmov....
-
žinčica
nápoj vyrábaný ohriatím srvátky z ovčieho mlieka. Vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe tradičných ovčích syrov – hrudkového syra, oštiepkov a pareníc. Srvátka sa po precedení zohrieva, pričom sa obsah zráža. Vyzrážaná hmota sa zberá varechou do putery, súčasne sa priberá aj primerané množstvo...
-
zázvor
alebo ďumbier je známy ako korenie v Európe už viac ako dvetisíc rokov. Má typickú príjemne pálivú chuť a vôňu s nádychom citrónu. Čerstvý zázvor používame nakrájaný alebo jemne nastrúhaný najmä pri príprave ázijských jedál. Kandizovaný zázvor je pochúťka pripravená naložením kúskov čerstvého...
-
želatína
priezračná látka bielkovinovej povahy, ktorá vo vode nabobtná, pri vyššej teplote sa rozpustí a pri ochladení zrôsolovatie. Želatína sa však po rozpustení nikdy nesmie variť. V obchodnej sieti je možné kúpiť želatínu práškovú alebo plátkovú. Pri jej príprave postupujeme vždy podľa návodu na obale....